Spring naar inhoud

spaarloon

Wie van jullie heeft er een baan?
Dan kun je kiezen uit 'spaarloon' en uit 'levensloop'.

Spaarloon is geld en levensloop is tijd ook geld. want tijd kun je natuurlijk niet sparen voor later!
Spaarloon is elke maand 51 euro belastingvrij sparen: je betaalt het uit je bruto loon voor belasting. Dat geld mag je dan pas over 4 jaar opnemen. Het is waanzinnig populair: je merkt er weinig van dat je spaart, en eens in de zoveel jaar beslist het kabinet dat het geld toch voor iedereen vrij valt. Net de loterij eigenlijk. Daar kun je dan een keer iets leuks van doen.
Levensloop is een ingewikkeld verhaal dat anderen maar beter kunnen uitleggen. De essentie is dat je een hoop geld opzij kunt zetten en dat je niet weet of je dat ooit zal kunnen besteden voor het doel dat je zelf voor ogen hebt. Je werkgever moet meewerken, en Wouter Bos ook trouwens. Beiden geven aan daar niet voor te voelen. Deze regeling is dan ook heel erg onpopulair. Hoewel Zalm vindt dat het wel meevalt: 5% van de werknemers is erin gestonken, geen slechte score!

Daer syn ook paelen in het soet!

Balk, 2006

In Den Haag is dan ook regelmatig de roep te horen om die dure (gemiddeld twee tientjes per werknemer per maand) en schandelijk populaire spaarloonregeling op te heffen.
Marktwerking is goed, maar er zijn grenzen.

Dames en heren politici: wat zijn nu hoofdzaken en wat zijn bijzaken?

14 gedachten over “spaarloon

 1. Vrouwke

  Jawel, ik werk. Parttime. Ben 46 jaar.
  Als ik nu voor levensloop ga kiezen, en dat binnen redelijke grenzen, kan ik voor hooguit drie maanden eerder stoppen met werken 'sparen'.
  Een belachelijke zaak dus waar ze in Den Haag naar mijn idee écht niet over hebben nagedacht.

 2. P.A.V.

  Het zal vast weer heel anders zijn wanneer ik - een bijna 18-jarige, net geslaagde havo-scholier - ga werken...

 3. Frans54

  @Petra: kwijt ben je het nooit, maar als je het verlof niet op kunt nemen omdat je werkgever niet mee wil werken moet het uiteindelijk uitbetaald worden en heb je niet de extra heffingskorting die aan het opnemen van verlof zit gekoppeld maar mag je over alles onder het progressieve belasting tarief in één keer de belasting afrekenen, zodat je uiteindelijk waarschijnlijk minder overhoudt dan wanneer je niet deel had genomen aan de levensloopregeling en het gewoon als loon uitbetaald had gekregen.

 4. Alice

  Ik word er helemaal niet goed van, bewust een keuze gemaakt voor een spaarloonregeling, want dan komt het geld vrij als ik een huis wil kopen, voor een jong iemand dus veel beter lijkt me dan een levensloopregeling. Zitten ze daar in Den Haag er weer aan te morrelen.

 5. nanos

  De overheid doet alleen aan marktwerking als de overheid daar zelf niet slechter van wordt. In feite zouden we daar blij mee moeten zijn, want in theorie zou dat goed zijn voor ons allemaal. Helaas weten we inmiddels allemaal beter.
  Goed zou het pas zijn als de overheid een betrouwbare overheid zou blijken te zijn, en dat over lange termijn. Dan pas zouden wij simpele zielen wat verder vooruit kunnen kijken. Het feit dat de overheid zo vaak op eerdere beslissingen terugkomt maakt dat mensen nooit zullen kiezen voor de lange termijn. Ze kijken wel uit.

 6. P.A.V.

  Een echte betrouwbare overheid voor de lange termijn is natuurlijk nooit mogelijk als er om de 4 jaar een nieuwe regering komt...

 7. Thomas Cook

  Stelletje mafzakken. "De overheid" bestaat helemaal niet. Dat zijn jullie zelf, met zijn allen. Als dat je niet aanstaat moet je ergens apart gaan wonen met 168 mensen op een zelfstandig eilandje, waar iedereen elkaar kent.

 8. ton

  Inmiddels heb ik begrepen dat ook de PvdA de spaarloonregeling wil opofferen ten faveure van de levensloopregeling, een regeling waar niemand om gevraagd heeft en die alleeen interessant is voor de (vaak wat oudere) beter verdienenden. Jonge ouders kunnen ij het algemeen niet maximaal 12% van het salaris opzij leggen voor later!

 9. Xiwel

  Ik heb er nooit aan meegedaan en zal dat waarschijnlijk ook niet meer gaan doen. Ik zie een fiets via de baas al als een verkapte vorm van loon die alleen opgestreken kan worden door werkenden. Als de regering vindt dat werken beter beloond moet worden, dan gebruiken ze daar maar andere middelen voor als een lager belastingtarief.

Reacties zijn gesloten.