Spring naar inhoud

Kukel

Een Amerikaans onderzoeksbureau heeft vastgesteld dat van alle it-projecten 30 procent helemaal nooit van de grond komt, 50 procent veel problemen geeft en slechts 20 procent echt geslaagd genoemd kan worden. Betrek dat op de Nederlandse uitgaven aan it, 18,5 miljard in 2004 volgens het CBS, en je hebt al ruim zes miljard aan compleet mislukte projecten en nog eens negen miljard aan automatisering met kleine tot grote problemen.‚Ä?

Jan Friso Groote, hoogleraar computertechnologie in Eindhoven.

Laat hij gewoon gaan webloggen, deze minkukel (naprater) die zijn quotum aan publicaties moet halen.
Voor wie denkt dat ik hier over de schreef ga: Conclusies uit de USA gaan niet zomaar op in Nederland, gelukkig niet. Het kan hier beter zijn, slechter of misschien zelfs gelijk.

Niettemin een interessante veronderstelling die hij doet, en het is zeker de moeite waard om hier een onderzoek aan te besteden. Mits de consequenties daar dan ook uit getrokken worden.
Want ik zal de eerste zijn om te betwijfelen of al het geld dat in automatisering gestoken wordt nuttig besteed is, laat staan zinvol.

2 gedachten over “Kukel

  1. Michael

    Mijn ervaring is ongeveer wel dezelfde. In Nederland zowel als in Noord-Amerika.

    Grotendeels door te hoog gespannen verwachtingen. IT kan het bedrifsproces niet verbeteren: als het proces slecht is, helpen geen miljoenen aan IT spend. Daar gaat het meestal fout.

  2. plutone

    Dat van die verwachtingen geldt bij de overheid voor heel veel projecten, niet alleen IT. Het komt gek genoeg vaak door de neiging van mensen zich teveel te identificeren voor hun project. Het krijgen van een akkoord om door te gaan wordt dan hun belangrijkste doel, en daarvoor geven ze een te optimischtisch beeld af van hun verwachtingen.

Reacties zijn gesloten.