Spring naar inhoud

volk

In de tweede kamer wordt schamper gereageerd op de 100 dagen dat de regering heeft besteed aan geregisseerde schoolreisjes. En ze zijn beledigd dat de regering via de media tot het volk spreekt over het parlement heen. De definitieve regeringsverklaring is een TV-show, rechtstreeks naar het volk dus.

Waar ik niemand over hoor is iets heel anders: de regering heeft tot taak het land te besturen. Het parlement heeft tot taak de regering te controleren in opdracht van het volk. Wie zou er dus zijn best moeten doen om te luisteren naar het volk? Natuurlijk: de volksvertegenwoordigers. En de partijen daarachter. De regering doet dus aan een rollenverwisseling die met ons hele parlementaire stelsel spot. En daar hoor je niemand over.

Ik zou willen dat de volksvertegenwoordigers door de actie van de regering op het idee zouden komen om zelf op de een of andere manier beter te gaan luisteren dan ze nu doen. Kamervragen zijn immers vrijwel altijd regelrecht overgeschreven uit de ochtendkranten. Gemak dient de mens.

Tegelijkertijd hoor je keer op keer dat het kiesstelsel anders moet, alsof dat de oorzaak is van de bestuurlijke malaise in het land.

Gemakkelijk geneuzel is dat, in mijn ogen. Waar het volgens mij in Nederland werkelijk aan ontbreekt is een goed werkend kanaal waarin iedere burger zijn goede ideeën kwijt kan zodat die uiteindelijk belanden bij de bestuurders van het land. Een betere overheid begint met goede zintuigen!

4 gedachten over “volk

 1. Renesmurf

  die 100 dagen is overgenomen, en stelt niks voor.
  Ze moeten doen waar ze voor zijn, en dat is regeren.
  En op hun eigen manier, zij zijn immers gekozen!

  En wij kunnen daar dan weer tegen zijn, want dat is vrijheid.

 2. Xiwel

  Ik begrijp wel waarom deze keer die 100-dagen zijn bedacht. Balkenende en nog een paar zijn blijven hangen uit vorige kabinetten waar dit kabinet niet meer op wil lijken. Dus in die 100 dagen vergeten we de Balkenende-Zalm aanpak waarin marktaanpak hoogste prioriteit had en sociale aangelegenheden ver naar de achtergrond verdwenen waren. Met de PvdA en de CU moet dus dat sociale weer naar de voorgrond en die marktwerking naar de achtergrond. Zo'n ommezwaai kan je niet in een dag maken zonder volledig onbetrouwbaar over te komen, dus heeft men deze periode ingelast. Ik denk dat die truc gaat werken, veel mensen zijn al vergeten hoe Balkenende in eerdere kabinetten acteerde.

  Daarnaast heb je helemaal gelijk dat alle volksvertegenwoordigers beter naar het volk moeten luisteren en hun best doen om de band met het volk te verbeteren. Dat ligt overigens ook aan het volk zelf. Als het goed gaat, dan wordt de interresse voor de politiek minder.

 3. djezzer

  Ik heb een idee voor de ideeënbus: een ideeënbus waarin iedereen zijn ideeën kan posten. 😯

Reacties zijn gesloten.