Spring naar inhoud

Beveiliging

Gisteren had ik een stukje over beveiliging van computers en hoe lastig het is om middel en kwaal uit elkaar te halen. Vandaag lees ik bij bij Blogbrother Michael (klik) over precies zoiets in de wereld om ons heen, waar alleen al in Nederland meer dan 200.000 professionals (klik) ons terroriseren!

Ross Anderson, a professor at Cambridge University in Britain, has compared the present situation to a “boiled frog”—which fails to jump out of the saucepan as the water gradually heats. If liberty is eroded slowly, people will get used to it.

(fragmentje uit The Economist)

Wie begrijpt nog het verschil tussen beveiliging en veiligheid?

7 gedachten over “Beveiliging

 1. Xiwel

  Ook ik heb op dit gebied problemen. Dwz we kunnen ons steeds verder blijven beveiligen met cameratoezicht en door minder contacten aan te gaan met vreemden. Volgens mij is dat werkelijk de achterdeur uit. Er ontstaat een angstige wantrouwende maatschappij waar alleen beveiligingsdeskundigen profijt van hebben.

  Zelf zie ik liever een andere weg. Praat eens wat vaker met een onbekende en merk dat het ook een normaal mens is die een betere wereld wil. zelf heb ik geen mobiel en vraag ik gewoon aan iemand in de winkel waar iets staat. Ook onderweg vraag ik gewoon de weg aan 'wildvreemden'. Vaak komen daar leuke gesprekjes uit.

  Onlangs had ik het iets te bont gemaakt. Bij aankomst zag ik dat mijn voordeursleutel een middagje in de voordeur had gestaan. Mijn voordeur is aan een smal straatje met veel voetgangers die zo tegen die uitstekende sleutel konden lopen. Dat is schijnbaar niet gebeurd en alles was nog onaangeroerd in m'n huis. Mij stelling: 'verantwoordelijkheid onstaat alleen als je het ook geeft' had ik iets teveel in praktijk gebracht. 🙂

 2. Chantal

  beveiliging wil niet altijd zeggen dat iets veilig is... beveiliging is een middel om iets veiliger te maken. Of een poging daartoe te doen.

 3. plutone

  @xiwel: Ruim twintig jaar geleden woonde ik in de Flevopolder, en mijn vriendin in Leiden. Vaak ging ik vrijdagmorgen van huis, naar mijn werk. Uit mijn werk naar Leiden, maandagochtend uit Leiden naar mijn werk en 's avonds weer haar huis. Eens op zo'n maandagavond stond de voordeur van mijn huis wijd open. Ik schrok me rot, maar kon eenmaal binnen niets naars ontdekken. De deur had een halve week wijd open gestaan en er was niets gebeurd. Tja, er is natuurlijk geen inbreker die zoiets gelooft, een deur die open staat betekent dat je zo weer terug bent 😈

  Overigens bel ik altijd aan als ik zo'n sleutelbos op de deur zie. Bijna altijd zijn de mensen dan binnen.

  @Chantal: beveiligers plegen doel en middel door elkaar te halen. Ik verdenk ze ervan dat ze dat met opzet doen.

 4. Nanos

  Onder het mom van beveiliging wordt onze vrijheid al jaren beknot. Het is precies wat Xiwel zegt. Al die controle en die zogenaamde maatregelen en al dat gepraat over onveiligheid, geeft mensen alleen maar meer het gevoel van onveiligheid. Er zijn nou eenmaal veel mensen die je van alles aankunt praten.

  Mijn voordeur heb ik ook wel eens wijd open aangetroffen. Ik had iemand boven mij wonen die er maar heel onregelmatig was en veel vaker niet dan wel, soms weken aaneen niet. Het was 's avonds na elven, het was donker en er waren nogal wat uitgaansgelegenheden in de buurt (Morsstraat, Leiden). Ik ben toch maar het hele huis doorgegaan om te kijken of er niet nog iemand binnen was. Maar alles was onaangeroerd en ik trof niemand aan. Toch kom je dan niet lekker thuis.

 5. dJezzer

  Beveiliging is een middel om je te ontdoen van een gevoel van onveiligheid.

  Vaak heeft dat tot gevolg dat je iets inlevert, vrijheid bijvoorbeeld. Zoals de vrijheid om je deur open (of van slot) te laten. In een groter verband kan dat tot gevolg hebben dat je iets van je privacy moet inleveren. Niet dat jij er dan direct iets aan hebt, maar de gemeenschap heeft een bepaalde behoefte aan veiligheid die gekocht wordt met jouw ingeleverde privacy. Dat kan tot gevolg hebben dat je je op straat ineens moet kunnen legitimeren.

  Nu zijn er mensen op verkeerde plaatsen die bedacht hebben dat als er meer privacy wordt ingeleverd dan de veiligheid toe zal nemen. Dat is een denkfout. Privacy is een groter goed dan veiligheid. En niet vergelijkbaar, laat staan in te ruilen.
  De schaalgrootte klopt niet, want een land heeft geen privacy, maar de burger wel.

 6. Michael

  We zijn het hier allemaal met elkaar eens, zo te horen. Eztra jammer dan dat dat niet voor de bevolking als geheel telt.

 7. fialas

  @ Nanos en anderen :: Je bent toch gaan zoeken, want op de film zit er dan een moordenaar met scherp mes of wurgkoord achter je bed en je gaat eraan. Zelf heb ik dat vaak, en onlangs heb ik auto met achterklep open en sleutels erin avond en nacht buiten laten staan. Ik werd er 's morgens voor uit mijn bed gebeld door een paar bezorgde 15 jarige schooljongens die langs liepen.
  Maar wacht tot we allemaal die gechipte ov-kaart hebben, dan pas kan Big Brother ons volgen. Kohnstamm zegt: ze bouwen een hooiberg en gaan daarna pas besluiten wat de naald is en waar ze hem gaan zoeken.

Reacties zijn gesloten.