Spring naar inhoud

Staken

Een beeld van station Den Haag CS dat aan het wakker worden is. De oranje trein heeft iets met sport te maken, maar wat precies weet ik niet.

Den Haag Centraal

Wat een rust hè, hier in Den Haag. Maar de rel is vandaag dan ook in Amsterdam. Daar gaan massa's scholieren protesteren tegen.... ja, waartegen ook al weer? Dat weten ze zelf eigenlijk niet helemaal. In Den Haag is het in elk geval afgelast.

Ik heb de jongens net naar school gestuurd, maar het schijnt dat er een hoop kinderen vandaag thuis blijven. Staken gaat natuurlijk het allerbeste in je eigen bed. En de school heeft laten weten dat als je een brief van je ouders hebt je vandaag mag gaan protesteren. Tsja, in Amsterdam is er niemand die de aanwezigen turft.

Ik heb ze geprobeerd voor te bereiden op het geval de school ze alleen maar in een oppaslokaal gaat stallen omdat er te weinig leerlingen zijn om de lessen door te laten gaan. Bel naar huis, heb ik ze op het hart gedrukt, protesteer, eis dat er les komt en besteed nu het rustig is eens tijd aan het uitdiepen van de stof van de laatste tijd. Van dat soort dingen. Misschien moet ik straks wel opdraven op de school, met een brief inderdaad, dat ze naar huis mogen van mij als er toch niets zinnigs gebeurt. Maar ik hoop het niet.

De protesten gingen toch over de kwaliteit van het onderwijs, en niet over de vraag of 1040 uren per jaar te veel is? Daarin is het nu wel ontaard, en dat is vooral de schuld van de overheid. Eerst de inspectie die zijn eigen bestaansrecht denkt te moeten bewijzen (en in mijn ogen eerder ondergraaft) met die 1040 uren controle, dan de minister die weer een onzinnige maatregel bedenkt om het protest te sussen: terug naar 1000 uren per jaar.

De gekken zijn aan de macht! De kern van de protesten was niet dat 1040 uren te veel is, maar dat het mensonterend is om zinloos in een lokaal opgesloten te worden tot de uren vol zijn. De school is geen gevangenis! Liefst zag ik dat ze 1200 uren per jaar les hebben, maar dan wel echt les, waarin ze iets leren.

3 gedachten over “Staken

Reacties zijn gesloten.